markuchi


Бюлетин №7 - Гъвкави въздуховоди за мебелната и дървообработващата промишленост Печат E-mail
Автор: Щефани Фелдхоф

Настоящият бюлетин представя един емблематичен продукт за немската компания Мастерфлекс . Още от основаването си през 1987 година в Гелзенкирхен Мастерфлекс поставя във фокус производството посредством модерни технологии на маркучи от нови модификации на синтетични материали. Понастоящем водеща позиция в портфолиото на компанията заемат полиуретановите маркучи и именно един от тях е тема на тази статия.

Серия FLAMEX se

Съкращението “se” идва от немски където schwer entflammbar означава „трудно възпламеним”. Това свойство маркучите от серията придобиват посредством добавената съставка против възпламеняване към полиуретановата субстанция, която е базова суровина за производството на стандартния полиуретанов маркуч с вградена метална спирала. Предназначения на металната спирала са да бъде използвана за заземяване на транспортната линия и отвеждане на възникващото от триене на транспортираните медии статично електричество и да гарантира пълен обем пропускливост при пневмотранспорт.

Два са основните модели в серията, а именно Flamex B-F и Flamex  B.
Моделът Flamex B-F се произвежда от припокрито полиуретаново фолио с дебелина 0,5 мм. Маркучът е предвиден за аспирация и пневмотранспорт на дребни прахообразни частици. Удачно е вграждането му в инсталации и агрегати, при които има движение и/или вибрации.
Моделът Flamex  B е изработен от екструдиран полиуретан с дебелина 0,7 мм. Подходящ е за транспорт на изискващи по-голяма устойчивост на триене частици като стружки и стърготини и е удачен за изграждане на неподвижна транспортна линия с произволен триизмерен профил.

Най-масово приложение серията Flamex намира при изграждането на аспирации в мебелната и дървообработващата промишленост. Високата устойчивост на полиуретана срещу абразивни материали в съчетание с леката конструкция, екстремната гъвкавост, компресивност и еластичност правят моделите Flamex ефикасно решение в множество индустриални аспирационни и/или транспортни инсталации. Серията се произвежда в широк диаметрален диапазон (40 мм ÷ 500 мм), който покрива множество индустриални казуси и дава свобода проектанти и конструктори при изграждането на нови инсталации.

Общи характеристики и за двата модела са параметрите на самия полиуретан, а именно: добра ултравиолетова и озонова устойчивост, температурен диапазон на експлоатация от -40°C до +90°C, с възможност за кратковременна работа на 125°C, транспарентност,   устойчивост на масла, горива и химикали.

Детайлна информация за техническите параметри  и възможни приложения на въздуховодите от серията Фламекс може да бъде получена от всеки един представител в националната мрежа на консултанти за индустриални маркучи, както и от оторизираните търговци на Мастерфлекс за мебелната и дървообработващата промишленост в България  - фирми „Консулт Инженеринг – КИМ” и „Изабел – Георги Сиренков”.

 
Следваща >