markuchi


Бюлетин №4 - Спирални шлаухи (маркучи) за пневматика Печат E-mail

Автор: Михаела Илиева 

С настоящия бюлетин ще Ви предоставим информация относно спирално навити пневматични шлаухи от полиуретан и полиамид и ще Ви запознаем с отличителните им технически предимства и основни приложения.

Популярните като пневматични шлаухи или дори само като шлаухи са маркучи произведени от еластомерите полиамид (PA) или полиуретан (PU) през които преминава сгъстен въздух. Полиуретановите пневматични шлаухи са с висока издръжливост на опън, минимална деформация дори и при високо налягане, буферен капацитет и гъвкавост при ниски температури. Притежават висока резистентност към масла и мазнини, кислород и озон. Като изходен продукт полиуретанът позволява да му бъдат добавени инградиенти, които да фокусират устойчивостта на крайния продукт към микроорганизми, хидролиза или други химически агресивни процеси и/или медии. Пневматичните шлаухи от полиамид са с висока еластичност, отлична резистентност към гориво-смазочни материали,  относително ниско тегло и  висока издръжливост на налягане.

При работа с пневматични иструменти, монтаж на мобилни агрегати и в множество други пневмотранспортни инсталации, необходимото удобство при употреба и компактност на транспортната линия се постигат чрез трансформацията на конвеционалния пневматичен шлаух в спирала.

 

Спиралният шлаух от полиуретан е с висока еластичност, много добра гъвкавост и отлична издръжливост срещу протриване. Устойчив е срещу пречупване и скъсване в монтажната зона на присъединителната арматура, което гарантира постоянно напречно сечение. Лакираната външна повърхност е издръжлива на надрасквания. Устойчивостта срещу усуквания на полиуретановия спирален шлаух гарантира удобство при боравене и висок коефициент (0,7-0,8) на съотношение между работната и реалната дължина на транспортната линия.

Материалите полиуретан и полиамид позволяват производството на спирали от двойно и тройно слепени  шлаухи. Те се произвеждат от маркучи в различен цвят  и се използват се в случаите на инструменти с многоканално захранване и за удобство при проследяване на  мобилни пневматични транспортни линии.

Водещите сфери на приложение и на двата типа спирални пневматични шлаухи са измервателна и регулираща техника, роботика, пневматични инструменти, монтажни конвейери. Изборът на единия или другия маркуч следва да бъде съобразен с отличителните предимствата и конкретната работна среда на пневмотранспортната  линия.

 
< Предишна   Следваща >